POČETNA  UPVZ  FOTO GALERIJA  DJEČJI KUTAK  FAQ  GUESTBOOK  FORUM  LINKS  KONTAKT
 

O JAVNOJ VATROGASNOJ POSTROJBI GRADA ZAGREBA

Zagreb je dobio svoju prvu vatrogasnu organizaciju vec 1869. godine. U to vrijeme su zagrebacki zidari, dimnjacari, stolari, bravari i drugi poceli pristupati u prvo Dobrovoljno vatrogasno društvo. Te godine bilo je oko 100 vatrogasnih dobrovoljaca. Društvo osnovano 1869. obavljalo je punih 40 godina odgovornu službu u obrani građana Zagreba od požara.


Vec prije 121 godine postojale su na raznim važnim mjestima gradskog podrucja specijalne kontrolne stanice koje su se zvale vatrodojavne postaje. S ovih mjesta moglo se u svako doba dana i noci izvršiti dojava požara u vatrogasno spemište.


U to vrijeme zagrebacko gradsko podrucje bilo je podjeljeno na 5 unutarnjih i 5 vanjskih kotara. Ovakva podjela na vatrogasne kotare omogucila je da se oznaci lokacija dojavljenog požara pomocu posebnih urerdaja opticke signalizacije s tornja Lotoršcaka na Dvercima.


Kad se zagrebačko Dobrovoljno vatrogasno društvo 20.09.1909 preselilo u novo vatrogasno spremište na Savskoj cesti, počela se ozbiljno razmatrati mogućnost osnivanja Stalne plaćene vatrogasne straže. Svečano osnivanje profesionalne vatrogasne straže obavljeno je 1.listopada 1910.


Tog dana održana je kraca svecanost u novom spremištu na Savskoj cesti. Formirana su dva odjela. Zanimljivo je da je svaki vatrogasac obavljao permanentnu službu punih sedam dana i noci, a tek osmi dan je bio potpuno slobodan.


Danas Zagreb ima pet vatrogasnih postaja koje su razmještene širom grada i sve to u cilju da se smanji vrijeme od dojave do dolaska na mjesto intervencije. Postaje su slijedece: V.P. CENTAR, V.P. JANKOMIR, V.P. NOVI ZAGREB, V.P. ŽITNJAK i V.P. DUBRAVA.


Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba ima ukupno 358 djelatnika, od cega su 332 djelatnika rasporedena na operativna radna mjesta (vatrogasci), sa prosjecnom životnoj dobi od 30. godina.
Ukupan broj vatrogasnih vozila u svih pet postaja je 56 i njihova prosjecna starost je 18 godine. U 2004-toj godini zabilježeno je oko 3000 intervencija od cega 55 % otpada na požare, a ostalih 45 % na tehnicke intervencije.


U sklopu vatrogasne postaje Centar nalazi se centar veze gdje se primaju dojave gradana o intervenciji i šalju vozila sa posadom ovisno na kojem je podrucju potrebni intervenirati i o vrsti intervencije...

 

O JVP ZAGREB ›››

JVP ZAGREB

POSTAJE

CENTAR VEZE

INTERVENCIJE

VOZILA

OPREMA

INTERVENTNA

VJEŽBALIŠTE

SERVIS

SINDIKAT


PIŠITE NAM ›››

 

OSTALO ›››

ARHIVA VIJESTI

KADA ZVATI 93

VATROGASAC

HUMOR

VATROGASNA HIMNA

PISMA GRAĐANA

 


English speaking visitors

 

DOWNLOAD ›››

STATUT UPVZ

PRISTUPNICA ZA ČLANSTVO

KALENDAR RASPOREDA SLUŽBE

 

 

 

 
   
   
   
   
   
 
 

Copyright © UPVZ 2006

Webmaster