• image
  • image
  • image
Previous Next

Nevrijeme praćeno obilnom kišom i tučom

on .

Grad Zagreb i Zagrebačka županija
Zagreb - 26. srpnja od 18:30 sati: dio Grada Zagreba i Zagrebačke županije zahvatilo je jako nevrijeme praćeno kišom i grmljavinom. ŽC 112 Zagreb primio je puno poziva građana radi potrebne intervencije vatrogasaca, Elektre, policije, cestara, dežurnih Vodoopskrbe i Odvodnje, jer je vjetar lomio grane, rušio drveće koje je padalo na vozila, prometnice te elektro ili telefonske kablove te prouzročilo probleme u prometu (voda poplavila i oštetila dijelove prometnica radi puknuća vodovodne ili kanalizacijske cijevi, podignuti šahtovi i dr.) i opskrbi strujom.

Naša novinarka na vatrogasnoj obuci!

on .

U opasnost od koje svi bježe, oni ulaze bez razmišljanja. Kontra zdravog razuma i suprotno svakom nagonu za preživljavanje. Vlastiti život na kocki kako bi se spasio tuđi.

„Ako imate klaustrofobiju, zatvoren prostor, maska, znači ne možete bit vatrogasac. Jednostavno ne ide to zajedno i to je to.“ kaže Mato Frančešević, vatrogasni instruktor u JVP Zagreb Centar. Jer biti vatrogasac ne može svatko.Ali barem može pokušati. Kao naša Maja Medaković. S dvadeset kilograma opreme na sebi morala se popeti na deseti kat i to za manje od dvije minute. A zatim je u potpunom mraku, uz gust dim i nesnosnu buku morala pronaći izlaz iz labirinta. Sve je to inače dio standardne obuke i provjere spremnosti profesionalnih vatrogasaca! Napadaji panike i klaustrofobije u vatrogasnom se vježbalištu događaju svako toliko, a najčešći uzrok stradavanja vatrogasaca, posebno u zapadnoj Europi, upravo je dezorijentacija.Što ih čeka na terenu, nikada ne znaju. „Na jednoj je intervenciji čovjek po podu imao produžne kablove, krao je struju iz drugog objekta i prilikom pretraživanja, ulovili smo se za kabel struje i došlo je do udara struje. A ovo je drugo sve relativno normalno.“ kaže Darko Ružić, voditelj grupe u JVP Zagreb Centar.Kako izgleda dril kroz koji prolaze profesionalni vatrogasci i kako se naša novinarka snašla u uvjetima simuliranoga požara, pogledajte u prilogu.